Van’da birçok başlık altında fuarlar yapılır, kitap, turizm, tarım ve hayvancılık, inşaat malzemeleri vs…
Bu yıl bir tane de, “evlilik ihtiyaçları fuarı” adı altında düzenlendi.
Sanırım bu yıl çeşitlilik açısından en fazla fuar düzenlenen yıl oldu.
Bu fuarların geneline baktığımız zaman, ilgi ve katılım bakımından Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın önde olduğunu görüyoruz.
Kitap fuarı sanki biraz “siyaset” koktuğu için dönemsel bir değişkenlik gösterebiliyor, bazen ilgi vardır, bazen de cılızdır.
Turizm fuarı, turist varsa daha da anlamlıdır ve ilgi de kuşkusuz bu çerçevede şekillenir.
Bu yıl çeyizlik eşya almaya kaç kişi gitti fuar alanına bilmiyorum ama Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, açıldığı günden itibaren büyük bir ilgiyle karşılaştı.
Zaten Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler’in tereddütsüz bir şekilde bu fuarı; “bölgenin en büyük fuarı” diye tanımlaması da sanırım bu yüzdendir.
Dün koyunların yıkatıldığı bir cihaz tanıtıldı aynı fuar çerçevesinde, cihazın adı, Mobil Koyun Banyoluğu…
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, cihazın tanıtım konuşmasında şöyle bir ifade kullandı:
“Bu memleket tarım ve hayvancılık memleketi”
Evet, evlenen de olacak, kitap okuyan da, memleketin turiste de ihtiyacı var, inşaat malzemesine de ama galiba dendiği gibi bir gerçek var; o da, bu memleket tarım ve hayvancılık memleketi, o nedenledir ki gelgitlere ihtiyaç duymadan çiftçi, üretici bu fuarı merak ediyor ve ilgisini ilk günden bu yana eksik etmiyor.
Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler’in önceki gün 8’incisi düzenlenen Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışında, katılım sağlamayan Tarım Bakanı ile ilgili serzenişini de bu çerçevede anlamak gerekir sanırım.
Gerçi Vali Murat Zorluoğlu, daha sonra siyasi çalışmaların buna engel olduğunu ve kendisinin bir anlamda bakanı temsilen bulunduğunu ifade etti.
Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açıldığı salonda kuzu melemeleri, otlu peynir kokusu farklı bir ortamın oluşmasına neden oldu.
En iyi kuzu, oğlak, buzağı ve en iyi otlu peynir birincileri ödüllerini alırken de, memleketten bir nefes alıyordunuz, güzeldi ve anlamlıydı.
Salonu dolduranların tamamı çiftçiydi, dün de koyunlarına modern bir cihazda banyo yaptıranlar da…
Çiftçi bu fuarı çok sevdi, ama gözlerden talepleri de okuyabiliyorsunuz, “bize daha fazla destek ve imkan sağlayın..!”
Biliyorsunuz OHAL nedeniyle bazı bölgelere yasaklar gelir zaman zaman, bu noktada Vali Murat Zorluoğlu, mera ve yaylaların bir aydır kullanıma açıldığını, tüm engellerin kaldırıldığını söylemişti fuarda, dün de DAP Dairesi Başkanı Adnan Demir, farklı desteklerden ve avantajlardan söz ederken, yüzü az çok güldü çiftçinin…
Kısacası, gerçekten de bu memleket tarım ve hayvancılık memleketi, öyledir ki bu alandaki fuar da ilgi görür verilen sözler de…
Ama gözleri unutmamak lazım:
Daha fazla destek ve daha fazla imkân...
|