|
||
![]() |
Halk Sağlığı deyip geçme!?.. | |
Ferit Hayva | ||
ferithayva@hotmail.com | ||
Taşra Teşkilatı Hizmet Birimleri ve Görevleri
a) Aile hekimliği izleme ve değerlendirme şube müdürlüğü:
b) Aile hekimliği uygulama şube müdürlüğü
c) Aile hekimliği eğitim ve geliştirme şube müdürlüğü:
ç) Toplum sağlığı hizmetleri şube müdürlüğü:
d) Kanser şube müdürlüğü:
e) Bulaşıcı olmayan hastalıklar ve kronik durumlar şube müdürlüğü:
f) Obezite, diyabet ve metabolik hastalıklar şube müdürlüğü:
g) Ruh sağlığı programları şube müdürlüğü:
ğ) Tütün ve diğer bağımlılık yapıcı maddeler şube müdürlüğü:
h) Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri şube müdürlüğü:
ı) Bulaşıcı hastalıklar şube müdürlüğü:
i) Tüberküloz şube müdürlüğü:
j) Aşı programları şube müdürlüğü:
k) Çevre sağlığı şube müdürlüğü:
l) Çalışan sağlığı şube müdürlüğü:
Yukarıda sayılı maddelere eklenecek birkaç tane kurum içi işleyiş de mevcut... Ancak toplumu ilgilendiren bu başlıklarla yetiniyor. Yanına toplum sağlığı merkezlerini ve halk sağlığı laboratuvarlarını ekliyoruz…
Yukarıdaki başlıkların birçok alt başlıkları da var, yer sorunu nedeniyle kısa kestim. İlgililer, merak edenler internet ortamından detaylarını da alabilirler.
Bunları neden sıraladığımız doğal olarak merak edilecektir! Tamamıyla kent yaşayanları ile çok yakından ilgili olan Halk Sağlığı kurumunun iş ve işleyişi ile ilgilidir.
Başlıkların alt kısımlarında sıralanan onlarca başlıkla yapması gereken çok hayati önemdeki konuların, acaba bu kurumumuz ne kadarını yapıyor? Bu yapması gerekenler konusunda kentin insanı, çevresi, kurumları, çalışanları ve daha birçok başlıktaki verili durumu nedir bilinmiyor? Kimsenin bu kurumun bu kadar hayati görevlerini gerçekten yerine getirip getirmediğini bilmiyor!. Toplumu bilgilendirmesi, toplumla birebir ilgili olması gereken bu kurum kente karşılık geliyor mu doğrusu yukarıdaki başlıklarda sıralanan konulara verilecek olan cevaplar sonrası netlik kazanır! Bütün çalışmaların toplumla, halkla paylaşılması, verili olarak insanların bu kurum çalışmalarını sık ve düzenli aralıklarla bilmesi önemlidir. Bunun için de açık bir yaklaşım gerekiyor. Halk sağlığı için hayati önemdeki bu kurumun yetkili, ilgili ve bunlardan sorumlu kent yönetenleri artık büyükşehir olan ama kurumlarının bu büyüklüğe ne kadar uyumlu hale geldiği konusu aralarında kalmayacak şekilde masaya yatırmaları gerekiyor.
Bununla birlikte kurumlardan alınan brifingin tüm detayları da toplumla paylaşılarak, kurumların gerçekten kent ile ilgili neler yaptıklarını, neler yapmaları gerektiği konularını herkes bilsin. Toplum için hizmet üreten birimlerin, kurumların ne yaptıklarını, ajandalarında neler olduğunu, gerçekten de kent ve kurumları bağlamlı çalışmaların hangi aşamada olduğu, neler olması gerektiğinin detaylı açıklanmasında fayda vardır. İkili görüşmelerin ne olduğundan öteye geçilmesi, kurumların yönetenlerinin kent insanına hesap vermesi, kurum çalışmalarının gerçek manada kente karşılık gelip gelmediği benzerleri ile karşılaştırıldığında görevlerini, işlerini layıkıyla yapıp yapmadıklarının da ancak toplumla paylaşılırsa bir önem ve anlamının olduğu unutulmamalıdır.
Kent kurumları üzerlerindeki ölü toprağını atarak, düzenli aralıklarla ve veriler ışığında sorumlu oldukları halkı bilgilendirmeliler. Kentin bütün anlarda sorumlu kurum, birim ve çalışanlarının daha etkin hizmet üretilmesi sağlanmalı. Bu da karşılaştırmalara gidilerek, veriler üzerinden, dün-bugün-yarın projeksiyonları ortaya koyularak yapılmalı. Bu süreçler belli aralıklarla değerlendirmeye tabi tutularak bir başarı grafiğinin bütün kurumlar tarafından ortaya konması, bir ölçü olması açısından önemli olacaktır.
Halka layık olan yöneticilerin bu konuda duyarlı, sorumluluk içinde hareket etmeleri önemlidir.
Yukarıda bahse konu halk sağlığı müdürlüğüyle ilgili bilgilerin derinlemesine analizi ve en azından son iki yılda bu kurumun neler yaptığı, ilerisi için neler yapması gerektiğinin topluma aktarılması ve devamında bu süreçlerin izlenmesi konusunda da düzenli aralıklarla kamunun bilgilendirilmesinin yerinde olacağını söylemekte fayda var...
|
||
Etiketler: Halk, Sağlığı, deyip, geçme!?.., |