|
||
![]() |
Kurallara mutlaka uyalım | |
E. Tarhan | ||
kalemiminsesi65@gmail.com | ||
Geçen haftaki yazımda uyarmıştım, rehavete kapılmak yok demiştim! Ama ne yazık ki, sonradan öğreniyoruz ki taziye kaynaklı vaka sayısı neredeyse patlama yapmış!
Bunca sıkıntıya katlanılıyorken, bunca emek veriliyorken, lütfen tüm bunlara yazık etmeyelim.
Son günlerde Valilik üst üste uyarılar yapıyor. Van için en riskli dönem deniyor, vaka sayılarındaki artışlara işaret ediliyor.
Ve ısrarla vatandaşların kararlara uymaları isteniyor.
Ve görüyoruz ki, alınan kararlara uymayınca vaka sayıları bir anda tavan yapabiliyor.
Daha düne kadar Van’da vaka sayısındaki kontrollü seviye umut veriyorken, bir anda vaka sayısındaki artış herkesi tedirgin etmeye başladı.
Valilik ısrarla uyarıyor, “lütfen yapmayın, etmeyin, taziye falan kurmayın” diyor. Bu işin içindeki doktorlar, başhekimler avazı çıktığı kadar bağırıyor; “Eş, dost, akraba ziyaretleri yapmayın. Son günlerde gelen vakalar bu ziyaretler kaynaklı…” diye ekliyor.
Artık Van, maalesef ki kurallara uyulmadığı için bir hafta öncesine kadar daha riskli bir konumda. Bunu Valilik de söylüyor, rakamlar da.
Bakın, Valilikten yapılan uyarılardan bir – iki tanesine birlikte göz atalım;
“Taziye, mevlit gibi toplu etkinlikler yasaklanmıştır. Bu tür etkinlik düzenleyenleri 155 polis ve 156 jandarma hatlarına bildirmeniz toplum sağlığımız ve koronavirüsle mücadelemizde büyük önem arz etmektedir. Kritik bir dönemden geçtiğimizi unutmayalım. Zorunlu olmadıkça evimizden çıkmayalım. Zorunlu hallerde çıktığımız sokakta maske takalım ve sosyal mesafeyi korumaya dikkat edelim. Bu dönemde evimizde de aile fertlerimizle sosyal mesafemizi koruyalım…”
"İlimizde en riskli dönemi yaşıyoruz. Taziye, mevlit gibi toplu etkinlikler yasak. Bu tür etkinlik düzenleyenleri 155 polis ve 156 jandarma hatlarına bildirmeniz toplum sağılığımız ve koronavirüsle mücadelemiz açısından büyük önem taşıyor. Zorunlu olmadıkça evden çıkmayalım. Sokağa çıkmak zorunda olanları maske takıp sosyal mesafeye dikkat etmeleri yönünde uyarıyoruz. Riskin farkında olalım." denildi.
Her iki uyarıda da ortak noktalar;
*Taziye, mevlit gibi toplu etkinlikler yasak.
Ve, ilimizde en riskli dönemi yaşadığımıza işaret ediliyor.
Bunca ikaza rağmen, riskin bu denli yükseldiğini gösteren bu uyarılara rağmen, evde kalmanın son derece önemli olduğu bir sürecin altının ısrarla çizilmesine rağmen halen kurallara uymamakta, taziye kurmakta, mevlit okutmakta, eş, dost, akraba ziyareti gerçekleştirmekte, gereği olmadığı halde dışarı çıkmakta ısrar ediyorsak, bunun tam bir izahı yok belki ama emin olun günahtır, vebaldir…
Yapmayın, etmeyin, bir tek kişinin yaptığı, yapacağı hata bütün bir toplumu etkiliyorsa, bin kere düşünmeden bir tek adım daha atmamamız gerekiyor.
Unutmayın ki, bu süreci hep birlikte atlatabiliriz. Bunu da ancak, izolasyonun öneminin farkına vararak, sosyal mesafeyi koruyarak, maske takarak, evde kalarak, daha da doğrusu katiyen ama katiyen kurallara uyarak başarabiliriz. |
||
Etiketler: Kurallara, mutlaka, uyalım, |